HTML

Ezmiez?

"A legnagyobb utazást az cselekedte a Földön, aki legmesszebb bírt távozni a saját állatiságától." Gárdonyi Géza

Ti is megmondtátok

  • mokevar: @Ianas: Én már régóta azon a véleményen vagyok, hogy országot vezetni valóban hozzáértő, tapasztal... (2014.12.07. 23:07) Te miért is tüntetsz?
  • mokevar: @Littlewood: Igen, a Budapesti Slam klubban szoktam, amit a Kolorban tartanak. Ez azt hiszen, febr... (2014.04.03. 13:08) Venni vagy nem venni

Ha már unod a bulvár bullshit-et

2013.05.23. 16:02 mokevar

A Hegymászó megpihen

Címkék: vers búcsú aktuális eltűnt hegymászó Kiss Péter Erőss Zsolt Kancsendzönga

Magasan a világ fölött, fényes, fehér hóban,

Alszik a Hegymászó teste, de a lelke vajon hol van?

Fölszállt már a legmagasabb hegynek tetejére,

Ahol a szép csillagos ég, a földet elérte.

Az Úr a kezét nyújtja neki, s Őt magához hívja,

Gyere Fiam, itt a helyed, így lett ez megírva,

Az ösvényed itt végetér, a csúcsok csúcsán pihensz,

Szerető hazádnak innen a magasból üzensz,

Ne félj ember élni, mert az élet arra való,

Hogy megéld, miért megszülettél, s ne légy öncsaló,

Bátran merj az álmod után jó magasra mászni,

Ne légy gyáva a fotelből egy szép célért felállni!

A Hegymászó körülkémlel, a horizont tiszta,

Várja őt még sok égi csúcs magasságos titka,

Megpihen néhány órára, mert tudja, hogy várja,

A Mennyországban számos kedves Hegymászó barátja.

nepal-100983_640.jpg

39 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://copywrite.blog.hu/api/trackback/id/tr375314674

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Érdem-e túlélni a halálzónát? 2013.05.23. 18:39:48

Erőss Zsolt és Kiss Péter, a Kancsendzönga-expedíció két csúcsmászója ereszkedés közben, 8000 méteres magasságban eltűnt, írta az index/SportGéza. Ami személyes tragédia mindkét hegymászó számára. Csak teljesen felesleges. A 8000 méter feletti magass...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rockjano 2013.05.23. 19:10:01

Én mélységesen tisztelem ahogy élt és az ahogy az álmainak élt.

Nekem csak egy gondom van azok pedig a hátrahagyott gyermekek.
Ha az embernek gyerekei vannak az megváltoztatja az életét és a világgal szembeni felelősségét. Már nem csak saját magának és saját magáért tartozik felelőséggel.

Ha valaki ilyen hobbit/szakmát/szenvedélyt űz annak vagy ne legyenek gyerekei vagy a legveszélyesebb részével hagyjon fel.

Ez persze csak az én véleményem...

2013.05.23. 19:24:15

Én meg egy bolondnak tartom, aki a családja helyett azzal foglalkozott, hogy fiatal embereket öljön meg, eddig vagy 5 fiatal tag halt meg az ő mászásain, ő eddig megúszta.

Bajuszod 2013.05.23. 19:30:31

Nagyon szép vers...fájdalmasan szomorú és szenvedélyesen igaz :(

tobeor 2013.05.23. 20:07:45

Huh. Bármilyen nemes érzelmek is vezettek e vers írásakor, sajnos nagyon rossz lett. Poénból lehet ilyeneket írni, semmi gond, de a gyászhoz egy fércmű nagyon nem illik.

@rockjano: +1

Petitprince 2013.05.23. 20:33:03

@rockjano: Megértem, és nem mondom, hogy nincs igazság a szavaidban. Viszont minden ember léte végtelen nagy titok, így az övé is az volt. Én azt hiszem, hogy még saját maga előtt is. Hogy kit, milyen impulzusok merre indítanak, milyen szálak mentén mozog, mit, mikor tesz, vagy nem tesz, az nem írható le könnyen, mint ahogy az sem, hogy az üzenetek, amelyeket életével, tetteivel, emberi kapcsolataival, vállalásaival vagy nem vállalásaival indított útjukra kit, mikor és hogyan fognak elérni, és utána hogyan fognak a befogadóban tovább dolgozni. Biztos vagyok abban, hogy sokan lesznek olyanok, akik példájából majd erőt merítenek, és továbbadják, sőt kiteljesítik a pozitív részt. Még az is lehet, hogy a gyermekei is ilyen hírvivőkké nőnek fel. Adja Isten... Neki pedig, ha van valami a halál után, akkor abból a legszebbet!

Shopping 2013.05.23. 20:41:25

Lófaszt kellett lemondania az álmairól!

Ott volt a hegyen ahol lenni akart. Ez mióta lemondás???

CSakhogy: "Önző és meggondolatlan volt", ahogy a 74(!) éves spanyol hegymászó megmondta aki ott volt.
Ő nem véletlenül élt meg ilyen szép kort, és továbbra "sem mondott le az álmairól"!!!!

cukorrépa 2013.05.23. 21:27:02

"Az életben két veszélyes dolog van. Az álmainknak élni és lemondani az álmainkról. Mondd, Te mit választanál?"

a gyerekeimet, nem a kamaszos (vagy egyenesen kezelésre szoruló) "álmaimat".
de hát mindenki saját magának hülye!
illetve (felelőtlenül) a saját családja életét keseríti meg.

Isten nyugosztalja ezt a félőrültet.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.05.23. 21:32:35

@rockjano: Nagyjából egyetértünk. A gyermeknek szörnyű elveszteni a szüleit, vagy, ahogy Zsolt gyermekei fognak - apa nélkül felnőni. Én nagyon fiatalon vesztettem el az édesapám és nagyon hiányzik. Pedig neki nem voltak veszélyes hobbiai, csillagász volt.

Tudod, ez egy nagyon nehéz kérdés. Hogy vajon, ha az ember felelősséget vállal egy másik emberért mennyire kell lemondania saját magáról. Mert lássuk be, ha feladjuk magunkat, az élethivatásunkat, kicsit magunk is meghalunk. És, aki lélekben halott, nehezen tud boldog és kiegyensúlyozott ember lenni...és ezáltal jó szülő. A szülőség nagyon nehéz, de gyönyörű hivatás. Nem lehet elég jól csinálni, csak próbálkozni...ki így, ki úgy.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.05.23. 21:35:06

@Lindalinda: Szerintem a fiatal emberek, akik vele mentek tisztában voltak azzal, mit vállalnak. A hegymászás egy egy személyes sport, bár csapatban másznak, de mindenki magáért felel. Aki elmegy bármilyen komolyabb túrára, vállalja, hogy akár meg is hal. Szerintem...

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.05.23. 21:37:49

@tobeor: Óóó, sajnálom, hogy így gondolod. Azt hittem a blog egy olyan műfaj, ahol bármit szabad, például saját érzelmeink szabad kifejezése... Nekem így sikerült.
Fércmű? Lehet. Az biztos, hogy nem vagyok egy József Attila, de, ha gondolod, beszélgethetünk költészetről. Neked ki a kedvenced?

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.05.23. 21:39:49

@Bajuszod: Köszönöm. :) Remélem Zsolt példája tényleg eljut majd a fotelokba és egyre többen mernek "hegyre menni". Az élet nem ott szűnik meg, amikor megáll a szív, hanem, amikor lemondasz az álmaidról.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.05.23. 21:46:40

@Hungarian Geographic: Köszönöm! :) A Te írásod pedig hasznos. Szerintem sok emberben felmerült ez a helikopteres kérdés, de kevesen értenek hozzá, jó, hogy írtál róla, hogy ez is lehetőség lett volna. Lehet, hog a túravezető annyira pánikban volt, hogy rövidre zárt az agya...a kírzisre sokan reagálnak rosszul. De lehet, hogy pénz nem volt, vagy... Hm...

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.05.23. 21:48:44

@Shopping: Drága, félreértettél. Én arra kívántam utalni, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter nem mondott le az álmairól, és eddigi helyzet azt mutatja, hogy belehalt. Vannak, akik pedig abba halnak bele, hogy lemondtak az álmaikról.

74 éves hegymászó megfontolt, ügyes ember lehet. Valamint szerencsés. Nem vagyok hegymászó, de szerintem itt is működik a jó időben, jó helyen, sok szerencsével faktor.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.05.23. 21:50:32

@cukorrépa: Te ezt választottad és, ha boldog vagy, akkor ez így jó! A gyereknevelés is egy kaland és van benne számos, semmihez nem hasonlítható kihívás! ;) Hajrá Szülőtárs! :)

Ku Klux 2013.05.23. 22:08:57

Tobeor-ral értek egyet. Ugyan szépek a gondolataid, de a vers szerkezetileg összetákolt, és ez rettenetesen sokat ront rajta. Bocs, nem akarlak megsérteni, én is írok, de én biztos nem tártam volna ezt a nyilvánosság elé, vagy ha igen, akkor kidolgozom.
Erőss Zsolt az álmainak élt, tudta azt, hogy bármikor meghalhat, aki ilyen extrém sportot űz, szerintem számításba veszi, hogy bármelyik mászás az utolsó lehet életében. A felesége ezt elfogadta, sőt, ha jól tudom, hegymászás közben ismerkedtek meg.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.05.23. 22:17:50

@Ku Klux: Örülök, hogy már 2 versesztétát is bevonzott ez a bejegyzés. Örömmel veszem, ha privát üzenetben kifejtitek, szerintetek mi az igazán megfelelő minőségű írás. Ja, és ha neked is vannak írásaid, küldd el bátran a linkedet, szívesen olvasok Tőled, hátha tanulok valamit.
Egyébként azt gondolom, hogy a blog műfajba minden belefér. Mások káromkodnak én meg olyan verset írok, ami van aki szerint nem elég kidolgozott. Ez van. Szerintem egy részvétnyilvánításban nem az a lényeg, hogy irodalmi Nobel díajt érjen, hanem, hogy kifejezze a részvétnyílvánító érzéseit. Az enyém véletlenül rímel. Sorry for that. :)

tobeor 2013.05.23. 22:41:20

@mokevar: Beletrafáltál, pont JA a kedvencem, a világ egyik, ha nem a legnagyobb költőjének tartom, túlzás nélkül.

Nem azt írtam, hogy nem szabad, hanem hogy szerintem nem illik. Didaktikus, pátoszos, mesterkélt, kimódolt, egyszóval kínos, én biztos nem örülnék ha ilyennel búcsúztatnának. Persze aki ír, az őszinte nagy érzelmeket érez bele a saját soraiba, nyilván nehéz kívülről látni. Ne haragudj a kemény kritikáért, de hát tényleg nem jó vers. De kár ezen rágódni, a világ nem dől össze egy rossz verstől, a szándékaid pedig vitán felül tisztességesek és jóindulatúak, és ez a legfontosabb.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.05.23. 23:31:16

hát gyerekei születtek, akikért felelősséggel tartozik(ott/ott volna..). a felesége még időben döntött, így nem lettek teljesen árvák a kölkök :(
+ 444.hu/2013/05/23/carlos-soria-aki-nem-fizet-a-serpaknak-ne-varjon-toluk-segitseget
----------------------------------------------

véleményem szerint a Himaláját megcélzók nagy hányada felelőtlen, éretlen, pénzes(ez ugye szükséges feltétel), egoista és önző... kicsit a XIX.századi Afrikai vadászok (leírásai) jutnak eszembe (a civilizált európai/nyugati ember vs a félmajom négerek, akik épp, hogy lemásztak a
fáról...., a hős, aki legyőzi a természetet - tigris, oroszlán, stb)
- az ilyenek szemetelnek nyugodtan össze vissza OTT, ez simán belefér a világ- képükbe/ukba

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.05.23. 23:49:40

@tobeor: Értem, köszönöm. Tudod, szerintem a költészet is olyan, mint a vallás. Közelebb kell hozni az emberekhez. JA, vagy a többi klasszikus versei olyan eszközöket használnak, amit a mai emberek egy része nem emészt könnyen. Én inkább Romhányi szórakoztató irodalmát szeretem és követném. Persze a jelenlegi helyzet nem enged helyet a humornak, így maradtam egy rendes kisiparos munkánál, ami szívből szólt, közérthetően. Nem akartam érettségi tétel témát létrehozni, csak a magam módján elbúcsúzni egy olyan embertől, akit tiszteletre méltónak találok.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.05.23. 23:54:27

@szorokin: A hegymászás extrém sport. Az extrém sportokat általában az extrovertált emberek szeretik, s mivel drága, általában pénzük is van hozzá. A gazdagok és extrovertáltak között nagyobb számban vannak bunkók, mint a szegény introvertáltak között, de ez csak statisztika. Attól, hogy vannak paraszt hegymászók, még nem mindegyik az, sőt, szerintem azok, akik igazán hozzák az eredményeket, nem az arcoskodó: majdénmegveszemahimalaáját típusú fazonokból lesznek.
A spanyol bácsi bölcsességének meg roppant örülök. Kár, hogy, 2 magyar hegymászónak kellett ahhoz meghalnia, hogy a bácsi bölcs megfutamodása világraszóló hír legyen. (Ha Péter és Zsolt visszajön, bácsi valószínűleg behúzott kukival ballagott volna vissza tengerparti házába szangríázni).

monddazigazatmar 2013.05.24. 00:08:55

@mokevar: "Ha Péter és Zsolt visszajön, bácsi valószínűleg behúzott kukival ballagott volna vissza tengerparti házába szangríázni)"
Igen, meg ha a nagyinak áramszedője van, akkor most én vagyok a villamos...
Ha lift helyett leugrasz a másodikról, esetleg semmi bajod nem történik,de hosszu távon biztos, hogy nem lesz jó vége.
Attól mert valaki valamit megúsz, attol nem biztos, hogy jól csinálta.
Meg azt is gondolom az a jó hegymászó aki él, nem az aki meghal a hegyen. Mint ahogy sokkal jobb sofőrnek tartom azt, aki 80 évesen vezet, mint azt, akire ugy emlékeznek, hogy "ügyes gyerek volt, kár hogy összetörte magát"
Persze lehet hőst gyártani, meg ilyen emelkedett verseket irni, hogyaszongya:
" Bátran merj az álmod után jó magasra mászni,
Ne légy gyáva a fotelből egy szép célért felállni!"
Nehogy már bárkinek példaképe legyen valaki aki addig kisértette a sorsát, amig belehalt.

Balt 2013.05.24. 00:18:29

@poszt: A magicmagyars blogban csak egy szimpla szövegszűrő működik, nem doszkrimináció. :) Bár sok kegyeletsértő gennyládát ki kellene moderálni. :(

@Petitprince: Ezek a legfontosabb szempontok sztem.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.05.24. 00:19:07

@monddazigazatmar: Imádom. Egyszer írok valami olyat, ami trolletető (kissé pikért megjegyzés egy nagyon bölcs spanyol hegymászóbácsiról), és máris jönnek drágák. Jó étvágyat Bogaram, egyél csak bátran. :)

Balt 2013.05.24. 00:28:22

@mokevar: bocs, a fentebbi tehát nem a posztnak, hanem szorokinnak szólt.

Veled jórészt egyetértek, azzal kiegészítve, hogy Zsolt kifejetten szerény, ámde elkötelezett ember hírében állt. Sokaknak lehet a példaképe és egész biztosan nem érdemtelenül. Isten nyugosztalja!

monddazigazatmar 2013.05.24. 00:50:59

@mokevar: Nem vagyok a bogarad fűzfapoéta. Idejöttem, elolvastam a versed, meg a többi véleményt, aztán leirtam a sajátom. Nyilván kellemesebb ha csak a saját véleményed olvasod vissza másoktól, de hát aki kurvának áll...

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.05.24. 00:58:18

@Balt: nos, melyik szó nem felelt meg (mely szavak) ??

@mokevar: lehet, hogy nem volt arcoskodó/stb..
mindenesetre felelőtlen volt, kb olyan, mint egy szenvedélybeteg, ha hiszek soria-nak, és hiszek, mert konzisztens az egész, akkor ott
11 hegymászó volt, abból csak soriá csapata dolgozott felelősen, 11-ből 5-en meghaltak köztük erőss és kiss, és ők ugye nem tartoztak a soria csapatához -> nem a felelős oldalon játszottak......

a csúcs lebegett a szemük előtt, és az, hogy minden áron.

"a bácsi bölcs megfutamodása".."Ha Péter és Zsolt visszajön, bácsi valószínűleg behúzott kukival ballagott volna vissza"
nos, azt hiszem, nem szégyen életben maradni (és nem felérni a csúcsra)
nos, azt hiszem, inkább szégyen nem életben maradni, miközben gyerekeid vannak, akikért - NINCS KIVÉTEL - felelősséggel tartozol.

Ha nem bírsz magaddal, ne vállalj gyereket.
Ugyanis nem kötelező.
és nem a gyerek akar megszületni, hanem a szülők döntenek úgy, hogy "most akkor csináljunk gyereket"...

genyamagyar 2013.05.24. 06:21:17

"Kollár Lajos 20-i jelentésében így szerepel az eset. „Persze ehhez a serpás-oxigénes népség nem alkalmas, ehhez mászók kellenek. Be kell vállalni egy 200 méteres, biztosítás nélküli fölmenetet 8300 méteren."

Serpás népség! Ja, persze!
Nagyképű, idióta duma! Olyan igazi magyaros.

Kollár úr, akkor ezt legyen szíves a 27 éves Kiss Péter szüleinek is elmondani!

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.05.24. 14:06:03

@Balt: :) Akkor valóban egyet értünk. :)

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.05.24. 14:11:48

@monddazigazatmar: Tudod, ha nem érdekelne mások véleménye, nem engedélyezném a kommentelést a blogomban, mert van ilyen poció is. De gondoltam engedlyezem, mert azért írok ezt-azt így-úgy, mert érdekel mások véleménye. Még úgyis, ha esetleg nem értünk egyet. Viszont a trollkodást nem szeretem, ahogy azt sem, ha valaki olyan stílusban ír, ahogy nem szeretné, ha neki írnának. Szóval a kurvának részt nem értem, örülnék, ha megmagyaráznád.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.05.24. 14:19:14

@szorokin: Abban egyet értek, hogy aki gyereket vállal, annak sokkal jobban kéne vigyázni az életére, mint aki csak maga van. De tudod vannak veszélyes szakmák és rossz döntések. Itt 2 volt egyben. Sajnálom a két kicsit.

Ha nem bírsz magaddal, ne vállalj gyereket - ez aranyos, szerintem a KRESZ könyvekbe is be kéne tenni, valahogy így: ha nem bírsz elég körültekintően és megfontoltan nem állat módjára vezetni, ha gyereked van, akkor inkább ne ülj autóba. Tudtad, hogy a vezetés is veszélyes üzem. És meg szoktak tőle halni elég sokan? ;)

Nem azt mondtam, hogy a spanyol hegymászó bölcsessége szégyenletes, csak azt, hogy, ha a tovább mászóknak sikerült volna visszatérnie, így sikeres lett volna a mászás, valószínűleg nem kerül az uriember reflektorfénybe. Ehhez egy tragédia kellett.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.05.24. 14:22:19

@genyamagyar: 27 éves Kiss Péter nagykorú, cselekvőképes magyar állampolgár volt. Nem valaki, akit Erőss Zsolt magához szigszalagozott és elhurcolt a hegyre meghalni. Aki hegyre megy/autóba ül/vadvizi evez/repülővel utazik stb tudja, hogy esetleg nem megy este haza. Ez van.

Ami meg a magyar virtust illeti. No, az mindenkiben van ebben az országban egy jó nagy vödörrel. Ez nemzeti sajátosság, ettől vagyunk egyedien (hülyék) néha.

monddazigazatmar 2013.05.24. 20:41:19

@mokevar: Ok. Elmagyarázom. A kurvának áll rész az arrol szól, hogy ha irsz valamit, blogot, verset, vagy mindkettőt, akkor ne csodálkozz, hogy emberek kritizálnak, véleményeznek, ellentmondanak, vagy lehülyéznek.
Ugy elmondom neked, hogy a KRESZ-ben van ilyen rész, hogy "ha nem bírsz elég körültekintően és megfontoltan nem állat módjára vezetni" - kicsit máshogy megfogalmazva- majd egyszer te is fogod tanulni. Sőt, olyan vizsgakérdés is volt, hogy "mit csinálsz, ha valaki szabálytalanul bevág eléd. a, villogsz és dudálsz, b, utánamész és megnézed magadnak c, felveszed a követési távolságot...
Továbbá az is benne van, hogy felelős vagy a saját és mások életéért is.

És hogy a autós példánál maradjunk, ha Jani folyamatosan 140-nel száguld a városban, az eléggé megjósolható eredménnyel fog járni. Vagy öszetöri magát, vagy másokat, vagy elveszik a jogsiját. Az már csak idő kérdése, hogy mikor, és melyik következik be előbb. Ha erre valaki (mondjuk egy öreg spanyol bácsi) megjegyzi, hogy ez igy gáz, veszélyes, és nem lesz jó vége, akkor Jani másnap még nem feltétlenül töri össze magát - meg is uszhatja, lehet szerencsés ideig óráig.
Arrol nem is beszélve, hogy mintha lettek volna előjelek, hogy talán annyira nem is jó hegymászó - végül is csak le kellett vágni a fél lábát baleset miatt. Ugyhogy teljesen marhaság példaképnek hivni. Mit lehet tanulni a példáján? Hogy addig jár a korsó a kutra, amig el nem törik, vagy azt, hogy hogyan tudja kinyirni valaki magát a saját rossz döntésével.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.05.25. 09:52:20

@monddazigazatmar: rdekes meglátás, hogy, ha valaki hajlandó nyilvánosan vállalni a véleményét, akkor kurva.
Köszönöm, hogy megerősítetted a KRESZ-es részt, 10 éve van jogosítványom, már nem emlékszem ilyen részletekre, csak arra, hogy az autó vezsélyes üzem, így aki vezet és kárt okoz, azt megbüntetik. Általában. Ha utólérik, ha nem közszereplő vagy multimilliárdos, de ezt most hagyjuk.

Az autós példám egyébként rossz volt. Autót vezetni nem álom és nem extrém sport, mint a hegymászás. A példakép státusz nem azért jár ki Zsoltnak, mert hibázott és megsérült, majd meghalt, hanem azért, mert nem otthon a kanapén ülve, a NAtGeo előtt álmodozott a hegyekről egy sör mellett - mondva: majd egyszer megmászom, hanem, ment és mászott. Szerintem mindenkinek vannak dédelgetett álmai, amit nagyon szeretne megcsinálni, de nem meri. Szerinted hányan foglalkoznak azzal, amit igazán szeretnek csinálni? Hány könyvelő, pincér, autószereledő, bolti eladó vagy programozó, stb. boldog igazán? Ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenki menjen hegyet mászni, vadvizi evezni vagy sivatagi túlélő túrára főállásban, csak azt, hogy a Zsolt-féle emberek példája azt mutatja, érdemes a holnapra tervezett nagy célokat (akár kicsiben is) megvalósítani. És bevállalni, hogy annak hátrányai/veszélyei is vannak. Pl: hogy meghalsz a -30 fokos hidegben egy hegy tetején, vagy lekurváznak, mert írsz egy verset. :)

monddazigazatmar 2013.05.25. 12:28:11

Arrol sajnos nem tehetek, hogy ugy teszel, mint aki nem érti, hogy mit jelent a "aki kurvának áll ne csodálkozzon, hogy megbasszák" mondás.
Az rettenetesen gáz dolog, hogy 10 éves jogsival nem emlékszel a KRESZ részleteire. Ez nem gúla palástterület számitás, amit elfelejt az ember, hanem a napi biztonsághoz tartozik.
Talán neked is odaszólhat egy öreg spanyol, hogy ez igy nem jó, amit te le is szarhatsz aztán verheted magad holnap, hogy nem törted össze magad. Persze minél több részletet felejtesz el annál nagyobb esélyed lesz a balesetre.

NA, aztán akkor mi van, ha elment és mászott? A másik biciklizni akar, a harmadik tévét nézni és akkor azt csinálja, mert ez a hobbyja. Nem valami magasztos cél, vagy segitő szándék miatt mászott, semmi az ég világon nem lett jobb tőle, senkinek nem adott semmit, csak magának.
Persze lehet jönni, hogy öregbitette Magyarország hirnevét, csak ez nem igaz - maximum egy szűk körben ismerték, és a világot pont annyira nem érdekelte, mint ahogy te sem ismersz litván bmx-eseket.
Hogy lehet összehasonlitgatni a könyvelő boldogságát ezzel? Nyilván a könyvelő pont annyira boldog amikor a hobbyjával foglalkozik mint aki hegyet mászik. Mert mintha ipari alpinista lett volna a foglalkozása egy darabig, és a gyárkéményről a galambszar vakarása pont annyira boldogithatta mint egy könyvelőt az apeh.
Ha a holnapra tervezett nagy cél az, hogy kurva hidegben megpatkolj, akkor tényleg itt a megfelelő példa. Mert azt ne hidd, hogy a fagyhalál az olyan kis békés, megpihenős, horizonton körülnézős, mosolyogva elalvós dolog.
Az az ember - ha csak nem esett le - a poklok poklát élte át.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.05.25. 13:15:51

@monddazigazatmar: Bocsi, ha leírod a teljes mondást értettem volna. De azért köszi, hogy elmagyaráztad.

A KRESZ használati részére emlékszem, arra nem emlékzetem, hogy a ne vezess barom módjára benne van-e. Nyilván benne van, hiszen a KRESZ arról szól, hogy mit hogy csinálj vezetés közben, de a szabálykövetés Magyarországon nem erőssége az embereknek. Ez van.

Gondolom, hogy megfagyni nem jó, meghalni általában nem lehet jó, ebben nincs tapasztalatunk azt hiszem.

Amit leírtál, az alapján látom, hogy teljesen két malomban őrölünk, szerintem mindkettőnknek igaza van, csak nem értjük, mit akar a másik mondani, illetve ezt így írásban nehéz megbeszélni. Szóval további kellemes időtöltést abban, amit csinálsz és örülsz neki, gyere máskor is. :)
süti beállítások módosítása