HTML

Ezmiez?

"A legnagyobb utazást az cselekedte a Földön, aki legmesszebb bírt távozni a saját állatiságától." Gárdonyi Géza

Ti is megmondtátok

  • mokevar: @Ianas: Én már régóta azon a véleményen vagyok, hogy országot vezetni valóban hozzáértő, tapasztal... (2014.12.07. 23:07) Te miért is tüntetsz?
  • mokevar: @Littlewood: Igen, a Budapesti Slam klubban szoktam, amit a Kolorban tartanak. Ez azt hiszen, febr... (2014.04.03. 13:08) Venni vagy nem venni

Ha már unod a bulvár bullshit-et

2014.12.05. 23:51 mokevar

Te miért is tüntetsz?

Címkék: politika magyar tüntetés szabadság korrupció aktuális állam Magyarország miért tüntetsz?

Mivel egyre több, általam eddig kimondottan reális gondolkodásúnak tartott ismerősöm kezdte támogatni on- és off-line aktivitással a kormányellenes tüntetéseket, úgy éreztem, muszáj nekem is hozzászólni a témához.Tudom, hogy nem érek el vele sokat, de attól félek, hogy lassan, de biztosan erőt vesz rajtunk az őrület.

Először is a mihez tartás végett tisztázzunk valamit: egy valakinek az oldalán állok - a saját magamén. Egyik párt sem tudott meggyőzni arról, hogy a politikája jó irányba vinné az ország, ezáltal az én és családom sorsát. Egyik sem. Így, amit alább leírok nem valaki véleményének szajkózása, hanem a saját meglátásom. Ha nem értesz vele egyet nincs baj, beszéljünk róla.

Hatalmas lelkesedéssel vetik bele magukat egyre többen az utcán menetelésbe, hangoztatva, hogy tőlük már nem lehet elvenni semmit, ez a kormány alkalmatlan, lop, csal, hazudik, úgy rossz, ahogy van. Többen forradalmat, polgárháborút emlegetnek, a gépük elől rázzák az öklüket, itt vérnek kell folynia verik a billentyűzeten. Csakhogy ez nem a World of Warcraft srácok. Itt nem lesz egy haver Paladin, aki felheal-el, ha épp az orkok letépik az egyik karod. És, ha nekiláttok lekardozni a gonoszt, aztán vesztésre álltok nem lehet kilépni és holnap újrakezdeni. Ez a valóság. Gondolkodjunk kicsit:

1. Ha azt hiszed, hogy nem lehet tőled még valamit elvenni, TÉVEDSZ. Sok természetesnek tűnő dolognak csak akkor érzed meg az értékét, amikor már nincs. (Én 1 hónapja így jártam a lábammal, de ezt most hagyjuk). Az, hogy van tömegközlekedés, közvilágítás, ha baleset ér mentő, ha kigyullad a házad tűzoltó, nagyanyádnak nyugdíj, a nővérednek GYED, egyetemi oktatás, óvoda, iskola és még sorolhatnánk, azért van, mert van egy jobban vagy kevésbé működő államunk. Ha nincs működő államvezetés, nincs állam. Nincs, aki irányítsa és fizesse a közszolgákat, illetve kifizesse a transzfereket (nyugdíj, segély stb.), akkor leállnak a közszolgáltatások és sokan maradnak pénz nélkül akár hónapokra. Nincs busz, metro, villamos, MÁV, kvázi ingyenes egészségügyi ellátás, világítás este az utcán, sőt, megkockáztatom, hogy a közműszolgáltatás is akadozna (víz, gáz, villany, távhő), mivel ezekben is elég nagy része van az államnak, s ha a MOL-t is figyelembe vesszük benzin sem nagyon lenne. Ha nincs benzin, nincs szállítás, nincs olcsó kaja éjjel-nappal a tecsóban, nincs mekdönci és légy erős, valószínűleg szélessávú internet sem lenne. Viszont káosz, az lenne. Pánik, gazdasági bedőlés, hiperinflaáció. Hideg, sötét lakásban internet nélkül éhezni egyedül. Lájkolod?

2. FIDESZ-t/Orbán Viktort lehet szeretni, nem szeretni, nem foglalkozni vele, most ők vannak kormányon. Előttük mások voltak. Igen, bevezetnek újabb és újabb adókat, igen,bizonyosan jobban élnek mint mi, igen, gyakran csinálnak olyasmit, ami nem tetszik, de ez így van már itt kb.1100 éve vagy még régebben. Mindig így volt és így lesz, bármilyen színű, szagú és ízű az a narancs/szegfű/madár/stb.  Olyan nincs, hogy egy országban mindenkinek egyformán jó. Az uraknak tele a ládája arannyal, a szegény parasztnak meg hónap végén nincs csak üres kenyere. Ez jelenleg azért fáj nekünk mindennél jobban, mert a jóléti társadalom az örökös és túlvállalt fogyasztás fenntartása érdekében azt sulykolja a fejünkbe, hogy jogunk van mindannyiunknak gazdagnak lenni. Hogy mindent lehet.  Még nagyobb plazma TV-t, autót venni évről évre, még többet nyaralni, nagyobb lakásba költözni, havonta cserélni az okostelefont stb. Eltorzult a valóságérzetünk. Azt hisszük, csak akkor jó, ha mindig mindent és még többet és többet tudunk szerezni. És sosem elég, mert mindig ismerünk valakit, akinek több van. Pedig, ha van mit enned, van meleg otthonod, van mit hordanod, és, ha beteg vagy, meg tudnak gyógyítani, nincs másra szükséged. Tudom, igénytelen barom vagyok a szemedben, de te is tudod legbelül, hogy igazam van. Komolyan, mennyivel jobb az idei plaza/LCD TV-d a tavalyinál? Amúgy, s ez a legkomolyabb kérdés: kit akarsz a parlamentbe ültetni? KIT? KOMOLYAN???

3. Őszinte leszek: még nem láttam élőben forradalmat és háborút sem, de nem is szeretnék. TE SEM. Bármilyen erőszakos eseménynek, amit az elkövetkező időszakban kirobbantanak mi MAGYAROK csak a vesztesei lehetünk. Én is, te is, az Orbán is meg a Gyurcsány is, a szomszéd néni is, meg az a kollega, akit utálsz, de muszáj vele egy szobában ülni. MINDENKI. VESZTES. Érted? Vesztes! Kormányt dönteni, ha kell nem izomból kell, hanem ésszel. Jelenleg nincs alternatíva. NINCS! Nincs terv. NINCS STARTÉGIA. Anélkül pedig nem állhatna fel egy új és működőképes állam, ami megakadályozná, hogy a fegyveres konfliktus állítólagos célját elérve ne váltson át valami másba. Hogy megelégedjen azzal, amit állítólag elérni kívánt. Hogy valakik takarodjanak. (Ha belegondolsz, még egy tüntetést sem tudnak megszervezni, mi lenne, ha egy egész országot kéne átvenni és máról holnapra elkezdeni irányítani). A legkisebb rossz, ha kinyírnak, mert akkor csak kicsit fogsz szenvedni. Ha viszont komoly konfliktus keletkezik, akkor nagyon. Mert jön a gazdasági és társadalmi káosz, s persze a +1 ajándékcsomag: a vidám felszabadítók, akik majd segítenek nekünk visszaállítani a békét. 150 év törökuralom, meg néhány évtized orosz megszállás után komolyan szeretnétek újabb mosolygó srácokat, akik puszta szívjóságból sátrat vernek nálunk úgy 2200-ig? Vagy esetleg örökre? Mert amúgy a Kárpát-medence jó hely. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az évszázad végére az éghajlatváltozás miatt nem lesz túl sok kellemes hely a bolygón. A Kárpát-medence egy lesz a kevéssé szarok közül. Nos, biztos, hogy bele akarsz mászni a nagyok dolgába? Adni lehetőséget újvilági tengerészgyalogos bácsiknak, hogy a biztonság kedvéért az orosz medve barlangja elé csücsülhessenek egy ilyen remek ürüggyel? Hogy jöttek békét fenntartani. De vegyünk egy ennél egyszerűbb kérdést, s tegyük félre az összeesküvés elméleteket: ha Orbán Viktor és csapata így vagy úgy távozik, ki ül a helyükre? De most komolyan? KI?? És mikor? És mit fogsz csinálni addig amíg ez kiderül, a fűtetlen, sötét lakásodban egyedül kaja nélkül a tél közepén?

 

no_revolution.png

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://copywrite.blog.hu/api/trackback/id/tr546961053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ianas 2014.12.06. 19:20:04

A jövőnkért. A gyerekeink jövőjéért. A múltunk ellen, ami bilincsbe zár. És a bilincs csak erővel törhető le. Nincs más mód.

Ianas 2014.12.06. 19:23:09

De ez sallang. A helyes válasz egy kérdés: Te miért blogolsz?

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2014.12.06. 19:52:02

@Ianas: Amiért mások. Leírom ami eszembe jut. Most ez jutott eszembe arról, amit mostanában láttam.
Nagyon szép, amit a kommentedben leírtál, de ez egy ideális világban működik. Mi most nem egy ideális világban élünk. Ha valóban vannak gyerekeid, felelősséggel tartozol értük, ami azt jelenti, hogy átgondoltan kell cselekedned. Egy alternatíva nélküli kormánydöntés most nem meggondolt cselekedet. A forradalom nem időszerű, nem a mi és gyerekeink jövőjét szolgálja, csak bizonyos körök érdekeit. 25 éve türelmesek vagyunk, még várhatunk kicsit, míg lesz támogatható stratégia.

Ianas 2014.12.07. 15:45:11

@mokevar: nem lesz "támogatható stratégia". Ahogy nem volt a francia forradalom idején, nem volt Cromwell idején és Tell Vilmos idején. Nem volt az amerikai polgárháború idején, nem volt 1848-ban, és nem volt 1956-ban. Egyszerű okból. Az ország vezetése nem alkalmas más módon vezetni az országot, mint azelőtt. Nem tudnak másban gondolkodni, mint azelőtt. Nem látnak messzebb a saját klientúrájánál, és nem másban szocializálódott, mint az "előző rendszer".

1989-ben nem volt forradalom. Imádnivalóan cuki puha átmenettel... nem csináltunk semmit. Ugyanazok maradtak a hatalomban, akik akkor is benne voltak. És ezek az emberek sajnos napról napra kárt okoznak nekünk. Anyagit, erkölcsit, és egyre mélyebben húznak bele a szarba bennünket.

Az oktatási rendszer állapota gyalázatos, és romlik. Semmi sem fog változni "magától".

És igazad van, nincs alternatíva. Ki legyen a fidesz helyett? Tkp. bárki, aki nem volt benne az elmúlt 85 év rablóbandáinak egyikében sem.

Nem a szónokok dolga vezetni az országot. VANNAK alkalmas szakemberek, de ezek a jelen játékszabályokat elutasítják. Nem indulnak a választásokon, mert nem tisztességes a verseny.

Ha igazi hatalmi vákuum keletkezne, hidd el, ezek az emberek aktiválódnának. De ehhez meg kell szabadulni a teljes jelenlegi politikai elittől.

Így vagy úgy.

Ianas 2014.12.07. 15:47:20

@mokevar: Addendum: aki viszont elindul a választásokon, elfogadja a szabályokat, tehát alkalmatlan. Ezért kell "elitváltás".

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2014.12.07. 23:07:29

@Ianas: Én már régóta azon a véleményen vagyok, hogy országot vezetni valóban hozzáértő, tapasztalt és elhivatott szakembereknek kéne, nem politikusoknak. Sajnos a politikusok nagy része egész életében kizárólag politikus volt, így a dolgok nagy részéről csak elméleti elképzelése van. Minden szakpolitikai kérdéshez legalább évtizedes gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakember kéne. De tény, hogy politikusnak lenni normális gondolkodású ember szemében nem vonzó dolog, mert sikerült totálisan lejáratni ezt a fogalmat. Mondjuk lehet, hogy ez sosem volt pozitív csengésű. Talán újra honatyákat kéne keresni. Lehet, túl romantikus vagyok, vagy nem ismerem eléggé a történelmet, de talán újra Széchenyi-ek kellenének a parlamentbe. Akik azért mennek oda, mert tenni akarnak valamit értünk, s ha kell a saját zsebükből áldoznak az országra, nem az országot áldozzák a saját zsebükért. A jó honatya olyan, mint a tulajdonosi szellemű alkalmazott, legalább ugyanannyira érdekli az, hogy jó legyen a cégének, mint saját magának. Ha ide eljutnánk, már nem lenne hiba.
süti beállítások módosítása