HTML

Ezmiez?

"A legnagyobb utazást az cselekedte a Földön, aki legmesszebb bírt távozni a saját állatiságától." Gárdonyi Géza

Ti is megmondtátok

  • mokevar: @Ianas: Én már régóta azon a véleményen vagyok, hogy országot vezetni valóban hozzáértő, tapasztal... (2014.12.07. 23:07) Te miért is tüntetsz?
  • mokevar: @Littlewood: Igen, a Budapesti Slam klubban szoktam, amit a Kolorban tartanak. Ez azt hiszen, febr... (2014.04.03. 13:08) Venni vagy nem venni

Ha már unod a bulvár bullshit-et

2013.04.23. 00:22 mokevar

A Bolygó neve

Címkék: vers aktuális Föld napja

A bolygó neve Föld, az égből kéknek látszik,

Felszínén a szél, a felhőkkel játszik,

Testén erdők, mezők, hegyek és tengerek,

Békés vadállatok és békétlen emberek.

A Föld szelíden kering fényes napja körül,

Milliárd csillagnak mind egyenként örül,

Csak egyvalami búsítja a földanyai lelket,

Hogy az ember hűtlen, s háládatlan gyermek.

Nem tekint anyjára hálásan, nem áldja,

Csak fal és káromkodik telhetetlen szája.

Azt képzeli, pénzért neki mindent szabad,

Hogy a gazdagság az mi örökké megmarad.

Hogy ez az egy cél van csak, s minden más semmi,

Szegény ember mondd csak, hova akarsz menni?

Mikor anyád meghal, s kihül majd a teste,

Földbolygódon nem lesz már nappal csak este.

Füst és korom borít be várost, erdőt, rétet,

S egyszerre megszűnik, e csodálatos élet.

Nem dalol már madár és szellő sem rebben,

A Föld elnémul egyszer, s ülhetsz néma csendben.

Megöldöd, mert hagyja, teste kíntól remeg,

De te tovább ütöd, sanyargatod, vered,

Ember, hol a vége, a holnap hol talál?

Ha otthonod elveszett – s a bolygó neve: Halál.

fold.jpg

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://copywrite.blog.hu/api/trackback/id/tr595242271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nazarin 2013.04.23. 16:51:23

Hát te sem vagy egy Petőfi...

fátum 2013.04.23. 17:14:58

Mer' ha áldod, akkor nem hűl ki?

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.23. 19:10:49

@Nazarin: Nem török ilyen babérokra, szeretnék jó sokáig élni. :) Amúgy az éghajlatváltozásról mi a véleményed?

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.23. 19:11:51

@fátum: Nem borzasztó, maximum Rémes. ;)

Medgar 2013.04.23. 20:15:03

1. A versed rossz
2. A 70-es években még a globális kihűléstől féltek: en.wikipedia.org/wiki/Global_cooling

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.23. 20:34:35

@Medgar:
1. A tartalom vagy a forma?
2. Egy jégkorszak sem lenne nyerő az emberiség szempontjából, az biztos. Nagyon gyengék lettünk. Az átlagember már Google nélkül sem tud meglenni, nemhogy elektromos áram nélkül. Arról már ne is beszéljünk, mi lenne, ha a tecsó polcán nem lenne mindig friss banán és zacskós saláta.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.23. 21:12:21

"Békés vadállatok"

Valószínűleg. A jegesmedve, a cápa, a tigris, a bordás krokodil meg a többi csúcsragadozó mind beléptek a pacifista klubba.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.23. 22:12:41

@neoteny: Drága barátom, minden viszonylagos, ahogy a békésség fogalma is. Tudod, csak az ember öl kedvtelésből. Vagy láttál már olyan jegesmedvét, aki emberfejet tűzött volna ki dísznek a jégtáblájára?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.23. 22:16:26

@mokevar:

"minden viszonylagos, ahogy a békésség fogalma is"

Az áldozatok számára egyáltalán nem viszonylagos.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.23. 22:20:50

@neoteny: A képlet egyszerű. Mindenki maradjon a saját élőhelyén, ne piszkálja a nála erősebbeket, mert az nagyon menő és akkor nincsen baj. A benszülőttek többnyire képesek együtt élni a ragadozókkal, ez általában a nagyon trendi kalandturistáknak nem megy. Sorry for that.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.23. 22:28:56

@mokevar:

"Mindenki maradjon a saját élőhelyén"

Mondtad volna ezt a Homo különféle alfajainak, amelyik nem bírt megülni a seggén Kelet-Afrikában és jól elvándorolt (valószínűleg többször is) a világ majd' minden pontjára.

"A benszülőttek többnyire képesek együtt élni a ragadozókkal, ez általában a nagyon trendi kalandturistáknak nem megy."

Ennek mi köze a "békés vadállatok"-hoz?

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.23. 22:33:14

@neoteny: :))) Csípős kedvedben vagy ma kollega. A békés vadállatok általában akkor támadnak emberre, ha az ember megy és piszkálgatja őket - pl: krokodilvadászat, úszás a cápákkal, oroszlánszafari. Hm?
Ha már ilyen frissek vagyunk, mit szólnál ahhoz, ha inkább arról beszélnénk, mi a véleményed az éghajlatváltozásról és a fenntartható fejlődésről. Nos?

Medgar 2013.04.23. 22:36:08

Az a baj, hogy az ember önző szemszögéből nézed a dolgokat. A Föld köszöni jól van, a mostani klímaváltozás nem éri el az ingerküszöbét. Emberek meg éltek a jégkorszakban is.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.23. 22:41:42

@Medgar: Tudod, nehéz más szemszögből tekinteni a dolgokra, mint amiben az ember van, bár tény, hogy néha nem árt kikukkantani a dobozból, de ez nem egyszerű. A Föld jól van? Valóban? Örömmel hallom! Azért ne vedd személyeskedésnek barátom, de elárulod nekem, hogy mi a kutatási területed?
Igen, a Jégkorszak tényleg mókás volt. Vagy 4 rajzfilmet is csináltak róla. ;)

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.23. 23:33:20

@neoteny: Bocs, a legutolsó kommentedet véletlenül kimoderáltam, nem direkt volt. Hiába, fáradok, rossz linkre kattintottam. Nos, ami azt illeti, hogy a tigris megeszi a zebrát, a jegemedve a fókát stb. az rendben van, mert ez a természet rendje. Ami nincs rendben, hogy az emberek jogot éreznek ahhoz, hogy bármit kinyírjanak, amihez kedvet éreznek. Ez nincs rendben. És fentieket nem azért írom, mert nem vagyok fóka. :)

Gondoltam, hogy a véleményünk nem változtat az éghajlaton, de azért beszélni lehet róla, mert azért valamelyest lehet tenni az ellen, hogy a Föld bolygó totálisan élhetetlen legyen. Kis dolgokra mindannyian képesek vagyunk - sok kicsi sokra megy. NAgy dolgokat a cégek tehetnének, de mivel a profitmaximalizálással többnyire ellenkezik a környezettudatos működés így nem lelkesednek ezért. Persze vannak cégek, akik látszólag, vagy felismerve a felelősségüket, valóban tesznek, hogy ne szennyezzenek (annyira). Itt jön képbe a fenntartható fejlődés. Ez azt jelenti, hogy igyekszenek a gyártást/működést olyan módszerek mentén megoldani, ami a lehető legkisebb károsanyag kibocsátást eredményezi. Vagyis fejlődjünk, de ez ne okozzon még több kárt, mint amennyit feltétlen szükséges.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.23. 23:50:05

@mokevar:

"Nos, ami azt illeti, hogy a tigris megeszi a zebrát, a jegemedve a fókát stb. az rendben van, mert ez a természet rendje. Ami nincs rendben, hogy az emberek jogot éreznek ahhoz, hogy bármit kinyírjanak, amihez kedvet éreznek."

Miért, az emberek viselkedése nem "a természet rendje"? Legközelebbi rokonaink, a csimpánzok, harci csapatokat alkotnak (főként a fiatal hímekből) amelyek járőröznek a csapat területe körül és jól agyonverik a betévedő, nem a csoporthoz tartozó másik csimpánzt. Abban nem vagyok biztos hogy meg is eszik-e az áldozatot.

----

"azért valamelyest lehet tenni az ellen, hogy a Föld bolygó totálisan élhetetlen legyen"

Attól függ, hogy ki számára?

Amikor 65 millió évvel ezelőtt becsapódott az a méretes űrkavics a Yucatán-félszigetbe, a dinoszauruszok uralták a Földet... az emlősök ősei meg kis szőrös porbafingók voltak akik jórészt csak éjszaka merészkedtek ki az üregeikből. Aztán a radikális "éghajlatváltozás" adott a dínók formájának és ezáltal új életterek szabadultak fel az emlősök számára. A többi már történelem...

A feltételezés az, hogy az emberiség "örökké" fog élni, hogy mi annyira speciálisak vagyunk hogy képesek leszünk menedzselni egy egész bolygót annak éghajlatával, flórájával, faunájával, egymással szorosan összefüggő ökológiai rendszereivel hogy azt valamiféle sztázisbam, ekvilibriumban leszünk képesek tartani... holott ez soha nem volt jellemző a bolygóra: mindig változott. Fajok tűntek el és új fajok jelentek meg; néha igen szűkös volt a biológiai diverzitás, néha igen széles; néha eljegesedett a bolygó nagy része, néha meg igencsak meleg volt.

Az evolúció _adaptációról_ szól, nem arról hogy egy faj képes az akármilyen állapotához igazítani a környezetét.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.24. 00:01:16

@neoteny: Amit írsz abban sok igazság van, de lássuk be a dinoszauruszok nem nagyon tudtak belekavarni a Föld természetes körforgásába. Éldegéltek, ettek, szaporodtak, ennyi. Legalábbis nem rémlik, hogy sokmindent csináltak volna - vagy lemaradtam valamiről? Őket egy Űrkavics nyírta ki. Mi, az emlősök viszont professzionális módon igyekszünk - persze nem szándékosan - tönkretenni a bolygót. Levegő, víz és talajszennyezés, a nem lebomló és újra nem hasznosítható hulladékok hegyekben állnak. Az erdőket kivágjuk, hogy legyen hol élelmet termelni. Az erdők helye elsivatagosodik. stb.

Én nem azt írtam, hogy az emberiségnek örökké kell élnie, sőt. Bár az is biztos, hogy az emberiség szeretne örökké élni és uralkodni a bolygón. A jelenlegi állás szerint nem fog. Erről szólt a vers. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.24. 00:33:04

@mokevar:

"a nem lebomló és újra nem hasznosítható hulladékok hegyekben állnak"

Majd eljön a pillanat amikor lesz technológiánk és megéri majd újrafeldolgozni a szemétdombokat.

Medgar 2013.04.24. 08:40:58

@mokevar: Ne vedd személyeskedésnek te sem, de mire alapozod, hogy a Föld nincs jól?

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.24. 08:44:51

@neoteny: Reméljük, ez minél előbb bekövetkezik. :)
süti beállítások módosítása